неделя, 13 май 2018 г.

ЗДРАВЕ: (10) Мащерка

Мащерката (Thymus vulgaris) е лечебно билково растение с изразен антисептичен и противокашличен ефект. Тя принадлежи към семейство Устноцветни (Lamiaceae) и се използва широко в народната медицина. Мащерката е много богата на витамини, минерали, флаваноиди, етерични масла - тимол и танини, които обуславят всичките й полезни свойства.

В кулинарията мащерката е една от предпочитаните подправки за овкусяване на различни видове салати и месни ястия. В медицината най-широкото й приложение е под формата на чай за комбинирано лечение на много бактериални и вирусни заболявания, като грип, ротавирус и други. Най-препоръчително е тя да се пие есенно-зимния сезон. Мащерката влиза и в състава на антитусивни лекарствени средства, както и комбинацията и с някои антибиотични средства. Не е препоръчителна, обаче, комбинацията и с хинолони. Мащерката има и още куп полезни свойства.

Photo credit: https://www.videoblocks.com/video/thymus-vulgaris-common-thyme-garden-thyme-german-thyme-or-just-thyme-is-a-species-of-flowering-plant-in-the-mint-family-lamiaceae-with-wind-4k-uhd-s7-o7ytmaitwznp28

TRANSLATE

© 2014-2024 ZNAM BULGARIA. Предоставено от Blogger.