петък, 29 декември 2017 г.

Стойчо Станелов - Стремежът към успеха | Интервю

Всички имаме различни таланти, дарби, умения или призвания. Всеки, рано или късно, вижда своя път на развитие и избира в кое най-добре би се чувствал и към коя посока е най-правилно да поеме. ЗНАМ ви запознава с хора с различни въжделения, затова днес сме се фокусирали върху таланта на момче, трениращо смесени бойни изкуства.
Photo credits: Stoycho Stanelov

Стойчо Станелов е боец, играел в клуб по бойни спортове в Бургас, а сега е играч в спортен клуб на негов приятел в Радва и е трениран от Григор Мишев, на когото дължи голяма част от уменията си. Едва на 25 години успява да се утвърди на терена като един от добрите спортни бойци в страната ни. Стойчо тренира от 19-годишна възраст и е самоук - всичко, което е научил до този етап е почти изцяло негово дело, а с всяка година любовта му към бойните спортове става все по-голяма. Макар че не е известна личност, той вече има почитатели, които постоянно го поздравяват за успехите, които надгражда с всеки изминал двубой. Истинската му мечта е да излезе на големия ринг, наред с всички утвърдени MMA играчи, защото там е истинската тръпка. Няма нужда от повече увлечения и приказки. Прочетете интервюто на Стойчо със ЗНАМ, за да научите интересни факти за кариерата и бъдешите му планове.

1) Кога за първи път усети, че смесените бойни изкуства са твое призвание? Какво те накара да започнеш да тренираш това?
- Запалих се от Йоан Стоянов - много добър приятел и ММА шампион. Възхищавах му се с какво желание тренираше и му се получаваха нещата; исках да се науча като него, затова и почнах да ходя с него на тренировки.

2) През годините, в които се занимаваш с MMA, какво ти е давало най-голяма мотивация? Срещаш ли подкрепа у своите близки? Кои са твоите идоли и модели за подражание?
- По принцип не мога да кажа, че съм се занимавал толкова с ММА, защото от голяма част съм играл бокс непрофесионално и от скоро кикбокс. Това са спортове, които не са за всеки тежки и определно рискуваш доста с тях, но не мисля, че има нещо, което може да те изгради по-добре от бойните спортове; с всяка нова тренирова ти се зареждаш! С желанието и глада за това не знам как да опиша това чувство. Определено опиташ ли веднъж няма да искаш да спреш!
Да имам подкрепата на близките и приятелите си и дори тренираме заедно. Харесвам много бойци - от всеки може да се научи много, но се възхищавам на агресивната игра на Бадр Хари и Давид Туа.

3) Предполагаме, че си изпитвал както победи, така и падения в спорта. Как се чувстваш в тези моменти и как гледаш за бъдещите мачовете след победа или загуба?
- Все още не съм изпитвал истинския адреналин да си на ринга, но съм мотивирам доста, силно го искам и смятам да го направя при първа възможност. Това обаче не значи, че не може да имаш лош ден, дори и в залата, където също водиш битка със себе си всеки ден. Признавам, че е имало дни, в които ми е идвало да хвърля всичко, защото или съм ял доста бой или не съм можел да извлека нужното от тренировката.
В крайна сметка, обаче, не е важно колко пъти ще имаш лош ден, а това какво желание и воля имаш да продължиш да гониш целите си.

4) Какви качества са необходими на един човек, за да се занимава с бойни спортове? Силата ли е най-важна, или има и други компетенции наред с нея?
- В бойните спортове според мен няма значение колко можеш да вдигнеш във фитнеса, там се изискват друг тип качества. Преди всичко трябва да си наясно, че това са сериозни спортове, с които шега не бива. Разбира се изисква се и определена сила, няма как - както физическа, така и психическа.
Photo credits: Stoycho Stanelov

5) Каква е твоята перспектива за бъдещето? Искаш ли професионално да се занимаваш с този спорт, или това е просто хоби?
- Бих се радвал това да стане основното ми занимание и да си вадя хляба с бойни спортове, но засега е хоби.

6) Случвало ли се е извън терена да упражниш някои от бойните си умения? В какви случаи би стигнал до такава крайност?
- Да, случвало се е. Не мисля, че са малко хората, при които се случва това. Не съм човек, който парадира с умения или нещо подобно, избягвам тези ситуации,  но има моменти, в които е неизбежно... Зависи от обстоятелствата. До такава крайност бих стигнал за приятелите и семейството си, ако се наложи.

7) Тъй като бойните спортове са доста рисков спорт, имало ли е случай, в който да получиш някакво нараняване?
- Разбира се, няма как да тренираш бойни спортове и да не получиш травма или контузия. Случва се при всички, дори и без да искаш.

8) Какво те свързва със смесените бойните изкуства? Виждаш ли живота си без този спорт?
- Свързва ме това, че единствено в залата мога да се разтоваря и същевременно да съм в кондиция със самия себе си, да затвърдя характера си; не мога да си представя да не го практикувам, защото съм обсебен от тези спортове.

9) На какво всъщност ни учат бойните спортове? Как да достигнем разковничето с MMA?
- Бойните спортове те учат на това как човек трябва да се бори, колкото и трудно да е, винаги трябва да се изправяш и да продължаваш да опитваш, да постигнеш мечтите и целите си. Смея да кажа, че много от най-велите хора на този свят са бойци, постигнали всичко благодарение на изграждането в залата.


Photo Gallery by QuickGallery.com


Любителски въпроси:

1) Би ли тренирал Американски футбол? Допада ли ти този спорт?
- Да, бих тренирал този вид спорт, защото също има огромна доза адреналин и много силна отборна връзка - нещо много важно.

2) Какъв жанр музика слушаш?
Харесвам почти всякакъв вид музика, зависи от настроението. Всяка музика те зарежда с различна енергия.

3) Какъв жанр филми харесваш?
- Харесвам много криминалета, екшъни и комедии.

4) С какво друго би искал да се занимаваш, освен с MMA?
- Ако имах възможността бих се занимавал с някакъв семеен бизнес - може би ресторант или клуб.

5) Щастието за теб е...?
- Щастието за мен е това да съм сред семейството, близките и приятелите си и това да знам, че всеки един от тях се чувства добре.

Photo credits: Stoycho Stanelov

TRANSLATE

© 2014-2024 ZNAM BULGARIA. Предоставено от Blogger.