ЙОНАТАН АНАЧКОВ1) Какво те накара да започнеш собствен бизнес в областта на кафето?
2) Обичта към вълшебната напитка има ли общо със стартирането на бизнеса ти?
- Ами, краткият отговор е, че обичам България и доброто кафе. Има и дълъг отговор... :), когато идеята за този бизнес дойде в края на 2013г., аз търсих предизвикателство. Имах различни възможности да замина и да работя другаде, но винаги съм чувствал, че България е моето място и искам да помогна за развитието й. Винаги съм вярвал, че България има нужда от повече млади хора, които да остават и да градят държавата, така че това е, което направих аз. През 2013 се оглеждах за различни възможности за бизнес, но никоя не изглеждаше подходяща за мен. Когато идеята за печене на кафе дойде, ми стана интересно, звучеше интригуващо, не е често срещано нещо, особено печенето на бутиково кафе, каквото правим ние. По това време бях убеден, че въпреки печенето на бутиково кафе да беше нещо ново за България, то това е перфектната идея и искам да я осъществя. В световен мащаб, през последните 15-тина години, бутиковата кафе-индустрия се развива изключително бързо и успешно, това беше знак за мен, че и тук има потенциал да се развива. Също така се вълнувах, като се замислях, че мога да бъда пионер в нещо, в развиването на нови начини за печене и пиене на кафе в България. 2014-та дойде и аз имах възможността да бъда обучен да пека кафе от един от най-добрите пекари на кафе в света, който е част от много успешна и известна австралийска бутикова пекарна наречена “5 Senses Coffee”. Много се развълнувах от възможността, защото печенето на кафе е като тайна наука – не споделяш тайните си! Беше много щедро от тяхна страна и съм им много благодарен. Това бе началото, а днес продължавам да се уча. Печенето на кафе не е нещо, в което някога ще достигнеш съвършенство, винаги има какво да се учи, също като живота.

3) Кой и как измисли името на кафето?
- Идеята за името дойде още в самото начало. Искахме да е нещо семпло, но да бъде свързано с България. С латински букви България се съкращава -BG- , така че решихме да го използваме. Също искахме да е нещо закачливо, но и лесно за запомняне, та така “BuG Coffee Roastery” се роди!

4) Трудно ли се отглежда и пече кафето? Може ли да опишеш с едно-две изречения процеса на работа?
- Всеки един занаят си има своите трудни страни, отглеждането и печенето на кафе са две различни неща, но бих казал, че нито едното, нито другото е лесно, важното е да обичаш това, което правиш. Най-просто процесът на работа би изглеждал така - купуват се кафени зърна от фермата, която ги е отгледала, изпичат се по определен профил, пакетира се изпеченото кафе и готово, имаме готов продукт, хаха, звучи лесно.

5) Мислиш ли скоро време да отвориш верига кафенета, носещи името на сегашната ти фирма - Bug?
- Имаме най-различни мечти и идеи за бъдещето, Bug Coffee има потенциал и ще го използваме!

6) Кога за първи път Bug Coffee се появи на пазара?
- Идеята се появи края на 2013 г., а продуктът през 2015г.

7) Какво мислят твоите приятели и познати за сегашната ти дейност? Има ли хора, според които това да не е работа за теб?
- Близките ми приятели се радват за мен и ме подкрепят, даже и помагат, независимо дали пият, или не пият кафе. Най-вероятно има и хора, които са по-негативно настроени, но аз гледам да не заобикалям и слушам дори и тези, които критикуват, но го правят по градивен начин. Ако иска човек да върви напред, трябва да внимава кой допуска близко до себе си и какви гласове слуша.

8) 😎 Bug Coffee има ли си мото? Какво е то?
- 😎 Нямаме мото, държим всичко просто и лесно.

9) Освен добър вкус и сутрешен тонус, Bug Coffee има ли други цели?
- Като фирма имаме много цели... Искаме да предлагаме нещо различно. Може да се каже, че искаме да предлагаме невероятно кафе, но коя кафе компания не иска същото, хаха. Bug Coffee Roastery е разпозната, като нещо различно. Работим здраво да намерим най-добрите кафе зърна, и сме креативни, когато дойде до изкарването на най-добрия вкус от тези зърна. Когато пробвате кафето ни ще разберете какво имам предвид. Друга цел пред нас е винаги да сме изрядни спрямо закона. В България с времето са се установили дадени практики, когато става въпрос за бизнес, но ние сме решени, дори по някой път да ни коства много време и усилия, винаги да избираме законния път, като вярваме, че България ще бъде по-добро място, без корупция. Хората са от най-голямо значение за нас. Bug Coffee гледа на хората, с които работи, като на свои бизнес партньори. В момента сме малък бизнес, но започваме да търсим и да наемаме хора. Надяваме се част от екипа ни да може да станат хора, които имат нужда от помощ; дали ще са от домове, или минали през други трудности, надяваме се ние да бъдем решение за тях. Пекарната ни е весело място, искаме колегите, които ще се присъединят към нас да се вълнуват да ходят на работа. Bug Coffee Roastery купува кафе зърна с ясен произход, бизнесът ни е етичен. Знаем, че фермите, от които купуваме кафе зърна са етични и се отнасят честно спрямо работниците си. Това означава, че зърната които печем са по-скъпи, но предпочитаме да поемем разликата, като знаем че фермерите са добре и в същото време предлагаме кафе на достъпна цена.

10) Хората в България според теб ценят ли кафето? Има ли хора, които да не оценяват кафето като продукт?
- Като цяло, българите ценят кафето. Все повече се интересуваме и искаме да пием добро кафе. Вижда се промяна, вече не търсим просто да е евтино, дори и да е малко по-скъпо, хубавото кафе става предпочитано.

Любителски въпроси:

1) Разбрахме, че работиш и в организация срещу трафика на хора! Трудно ли е да съчетаваш двете си основни бизнес задължения? Остава ли ти време за почивка?
- Да, работя също за неправителствена организация, която се занимава с превенция на трафик на хора. Мениджър съм на отдел, който осигурява работа на хората, за които организацията се грижи. Успявам да съчетавам двете неща, като и двете се развиват успешно. Доста съм зает, но има различни периоди в живота, аз сам съм си избрал този път и съм благодарен за възможностите, които имам. Знам, че съм способен и ще се справя.

2) Любимото ти ястие и напитка са...?
- Ям всичко, преди нямах любима напитка, но от известно време се появи една! ;)

3) Кое е любимото ти хоби?
- Спортът! През живота си никога не съм спирал да спортувам. Също така се опитвам и да чета, напоследък чета много статии за бизнес, обичам биографии, в момента чета автобиографията на Ричард Брансън.

4) Какъв жанр музика слушаш? Имаш ли любими изпълнители?
- Слушам най-различни жанрове, зависи от случая или нуждата, напоследък наблягам на джаз, хаус, но 'вечната' класика е много подходяща за четене.

5) Кафето помага за повдигане на настроението и емоциите! Помага ли ти, когато имаш нужда от мощна експлозия от песни и танци?
- Кафенце винаги помага, пия го при нужда и без нужда, някак си, се превърна като част от живота ми.
Прочетете статията за Bug Coffeee Roastery в сайта на Pictwist>>
Interview taken by Peter Dvant in 2016, editor of ZNAM
www.PeterDvant.com

TRANSLATE

© 2014-2024 ZNAM BULGARIA. Предоставено от Blogger.