сряда, 10 август 2016 г.

ЗДРАВЕ: Арония (4)

Аронията е род растение от семейство Розоцветни. Различават се около 15 различни вида арония, но има и различни видове създадени хибриди. Аронията се характеризира със своята кръгла форма и тъмнолилав цвят. Много често ги бъркат с боровинки, единствената разлика на пръв поглед е големината в плодовете.

Аронията заема широка популярност в ботаниката. Редица фармацевти и ботаници изследват ежедневно свойствата на тази билка-плод и проучват ефекта й върху човешкия организъм. През годините от 70-те досега са се утвърдили няколко тези за полезните свойства на аронията. Тя е естествен антиоксидант, препоръчва се на бременни и деца, тъй като намаляват риска от разтройство и повръщане, както и стимулират забързаната дейност на имунната система. Днес тя може и да се намери под формата на чайове, сокове и дори комбинация от фрешове.

Аронията е полезна и за редица вътрешни органи, като бъбреците, сърцето, белите дробове и, най-вече, черния дроб. Благодарение на антиоксидантните свойства аронията помага при заболявания на черния дроб, препоръчва се на хора, обичащи чашката и на тези, консумиращи купища лекарства. Когато организма се натрови от развалена храна е добре да имаме зрънца от арония, с които да предотвратим организма от натравяне.

Аронията съдържа много полезни вещества и йони. Наличието на бор, мед, йод, витамин К и Ц, флавоноиди и други засилват организма и допринасят за неговото нормално функциониране. В нея се съдържа и голямо количество желязо (Fe), което спомага за нормалното количество на хемоглобин в кръвта и по този начин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инфекции, ниско кръвно и други.


Сред всичките тези години на различни случаи на заболявания от рак, диабет и още много други коварни болести, с които медицината се бори дълги години, е разбрано, че аронията спомага при лекуването на тези болести. Аронията не може да излекува пряко рак или диабет, но нейното приемане спомага много при лекуването им. Човек с подобни заболявания ще намали риска от тях, ако консумира ежедневно билката-плод. При високо кръвно също се препоръчва арония! Чайове, съдържащи този плод са полезни и за пикочоотделителната система. Те прочистват пикочните пътища и допринасят за нормалното функциониране на бъбреците. Работата им става все по-добра.

Добре е да познаваме част от лековитите свойства на много плодове и билки около нас. Ботаниката е в основата на съвременната медицина и фармация, които правят живота ни по-дълъг и по-лек. Познавайки много от полезните свойства на аронията, или който и да е друг плод, билка, ние можем и в домашни условия да допринесем за нормалната физиология на организма си.


TRANSLATE

© 2014-2024 ZNAM BULGARIA. Предоставено от Blogger.