неделя, 12 февруари 2017 г.

Какво представлява Ресвератролът? | Полезни свойства

Ресвератролът е вид фенол, който се произвежда по естествен път от няколко вида растения, които биват атакувани от патогени, като бактерии и гъби. Химичната формула на ресвератролът е C14H12O3.

Ресвератрол се извлича от ципата на червеното грозде и някои други плодове. Червеното вино, обаче, съдържа малък процент от съединението (около 1mg на чаша вино). Може да се намери и като хранителна добавка, поради наличието на голям брой полезни свойства.



Ресвератролът е известен с ефектите си към удължаване на живота. Той стимулира мозъчната дейност и понижава нивото на кръвната захар. Редица лабораторни опити са правени с ресвератрол върху мишки и плъхове, които установяват и благоприятните ефекти на съединението към сърдечната дейност, както и противовъзпалителните и противораковите му действия. Ресвератролът е чудесен антиоксидант. Той предотвратява появяването на гъбички по ръцете и краката и влиза в състава на някои антибиотици.

Един от основните проблеми при извличането на ресвератрол, е трудността да се отстранят останките от пестициди, фунгициди и други селскостопански химикали, които се ползват, за да се защити плода, когато зрее.


TRANSLATE

© 2014-2024 ZNAM BULGARIA. Предоставено от Blogger.