неделя, 5 юни 2016 г.

ЗДРАВЕ: Бадеми (3)

Една от най-вкусните ядки за всички хомоподобни индивиди е Бадемът. Бадемите се характеризират с красив кафяв цвят и матово покритие на външната им кора. Без значение как се приемат дали сурови, или печени бадемите притежават редица полезни свойства и спадат към естествените антиоксиданти и аналгетици.


За да бъдем изключително точни е добре да споделим, че бадемите са по-полезни, когато се приемат сурови. Естествено съвсем прясно откъснатото им състояние също не е полезно. Не трябва да приемаме бадеми, когато са откъснати, защото съдържат голямо количество циановодород, който е клетъчна отрова. Консумирайки неизпечени бадеми, закупени от магазин те ще ни помогнат за редица проблеми и ще ни предпазят от евентуално появяване на някакво заболяване.


Бадемите съдържат в голямо количество витамин Е и витамини от група Б, без които организма ни не би могъл да функционира правилно. Бадемите са много полезни за кожата и косата, това е причината, поради която бадемовото масло и мляко се препоръчват като мазила за суха и изтощена кожа и коса, правят ги по-еластични и възвръщат естествения цвят, правейки го блестящ. Бадемите помагат за филтрацията на кръвта в черния дроб и слезката. Алмондите помагат и при бъбречни проблеми. Ако се образуват песъчинки в бъбреците, бадемите спомагат за по-лесното им раздробяване и разрушаване. Полезност имат и за белите дробове и бронхиалните пътища, при хора, страдащи от астма. С тях мозъчната дейност се засилва, човек много по-лесно запомня и стимулира сетивата си. Помагат при безсъние и лекуват стреса. Имат и редица други полезни свойства...



Въпреки всички плюсове от приемането на ядките-плодове, трябва да знаем, че и прекаленото им приемане също не е препоръчително. Циановодородът в нищожни количество е полезен, но когато дозата е по-голяма от нужната, тогава той става, не просто вреден, а унищоителен. Друго малко по-неприятно за любителите на бадеми е това, че ядката е висококалорична, особено ако се приема в печено и осолено състояние. Бадемите не се препоръчват на хора, спазващи диета, или ако не могат да се откажат от тях, трябва на ден най-много по два или максимум 3 неизпечени бадема да приемат. Горчивият им вкус е забележим, но когато той е много по-концентриран това не е никак хубаво. Количеството азот в бадемите е по-голямо от нормалното и тогава те отново могат да се явят вредни за нас.

Когато включим бадеми в ежедневието си, трябва да се запознаем с полезните и вредните им качества, за да може на спокойствие да се насладим на горчиво-сладкия вкус, който вълшебните ядки притежават! :)

TRANSLATE

© 2014-2024 ZNAM BULGARIA. Предоставено от Blogger.