понеделник, 13 януари 2020 г.

Любими ли са ни антибиотиците?

Може би звучи прекалено блудкаво да зачепкваме темата за антибиотиците и да повтаряме колко лоши са последиците от тяхната безразсъдна употреба, но нека следваме принципа, че повторението е майка на знанието и нека отново си припомним защо трябва да бъдем рационални, когато употребяваме антибактериален продукт.

Разбира се Антибиотиците са клас лекарства за лечение на БАКТЕРИАЛНИ инфекции и се отпускат само след назначението им от лекар. Въпреки това често се случва те да бъдат закупувани и без наличието на документ, а още по-лошо е, че в повечето от тези случаи дори ‘пациентът’ не е заразен с бактериална инфекция.

Освен, че антибактериалните лекарствени средства биха могли да предизвикат различни нежелани лекарствени реакции на макроорганизма, по-лошото е, че с прекомерната им употреба, особено в случаи на леки инфекции; такива, причинени от гъбички, вируси или други микроби, различни от бактериите; или дори в случаи, които изобщо не касаят какъвто и да било вид инфекциозно заболяване, се предизвиква резистентност. Най-общо казано бактериите стават по-устойчиви на даден препарат, ниските дози от него спират да им действат, а може и да се стигне до вариант, в който продуктът изобщо да не им повлияе. През последните години е установена резистентност на много микрооргранизми към голям брой антибиотици. Най-популярните примери са MRSA - метицилин резистентният стафилококус ауреус, който предизвиква много тежки инфекции и към днешна дата се овладява само с Гликопептиди или Цефтаролин; друг популярен пример е инфекция с Pseudomonas aeruginosa, при който е установена мултирезистентност, тоест не се повлиява от нито един антибиотик на пазара, дори от Колистин, който от дълго време вече не се употребява, заради своята токсичност, но резистентността към него е била малка... е, вече дори и на Псевдомонас не действа. 

Рационален подход би бил тогава, когато всеки, който има съмнения за дадено заболяване, има симптоми, водещи го до такива изводи е да се обърне към лекар, към специалист, който по емпиричен подход или чрез микробиологичен тест ще установи дали има бактериално заболяване, от кой микроорганизъм е предизвикано, евентуално да се направи антибиограма или ако наскоро е правена такава да се подбере най-подходящия антибиотик според нея и да се предпише адекватна схема на лечение, на която пациентът да се подчинява, заради своето здраве и общото благо. Добре е пациентът, ако има въпроси относно терапията си да се консултира с лекаря или с фармацевт, защото това са хората, които биха могли адекватно да отговорят на въпросите, свързани с лечението и начина, по който най-добре би се излекувал всеки, а и така шансът да се предизвика резистентност би се снижил до минимум.

Сега, все още не усещаме гранд-ефекта от супербактериите и устойчивостта им към антибиотици, но след години, и то не толкова дълги, бихме могли да страдаме много, имено поради некомпетентността и безхаберието ни. Нека се опитаме да обогатим здравната си култура, за да бъдем здрави и разумни! ;)

Photo credit: https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/antibiotics-part-of-the-cure-or-part-of-the-problem

TRANSLATE

© 2014-2024 ZNAM BULGARIA. Предоставено от Blogger.