четвъртък, 18 август 2016 г.

Кой помни? №18 | "Хамлет" от Уилям Шекспир

Трагедията "Хамлет" от Уилям Шекспир е една от най-популярните трагедии в историята на литературата и театър и най-известната творба на драматурга. Спорът кога е излязла книгата е все още нерешен, но най-вярната, до този момент, версия е, че книгата излиза през 1603, а в периода от 1600 до 1602 е писана.

Считан за най-големия и значим автор на англоезичната литература, Уилям Шекспир се е превърнал и в един от най-добрите автори в историята на литературата. Той е един от малкото популярни личности, който е роден и починал на една и съща дата. Въпреки че не е напълно сигурно дали той е роден на 23 април, все още се счита тази дата за най-вярна.

Денят на световната литература, Световния ден на книгата и авторското право се отпразнува, именно на 23-ти април, тъй като през 1616 година са починали Мигел Де Сервантес (испански писател) и Уилям Шекспир. Двамата са най-популярните творци по време на Ренесанса. Към тях също се присъединяват Данте Алигиери и Джовани Бокачо.

Историята на "Хамлет" е създала куп нови творби на автори, вдъхновени от произведението. Най-популярният цитат от творбата е: "Да бъдеш или да не бъдеш", изречен от главния герой, чието име носи и творбата. Анимацията на Дисни "Цар лъв" е основана от творбата на Уилям. Книгата е в топ 15 на най-продаваните книги в света. Тя се изучава в почти всички страни на света и спада към Световните класики.

За повече информация, потърсете "Хамлет" в Google или прочетете книгата, заслужава си! ;)


TRANSLATE

© 2014-2024 ZNAM BULGARIA. Предоставено от Blogger.